Hei, minä olen Maarit Matkailuopas!

Oppaana toimiminen on kutsumusammattini. Minusta on ihanaa kohdata ihmisiä ja avata heidän silmänsä näkemään kaikkea kaunista ympärillämme. Auttaa heitä kokemaan elämys - johon sisältyy aina, että oppii jotain uutta. Olen koulutukseltani ulkomaankaupan yo-merkonomi ja minulla on matkailuoppaan ammattitutkinto. Lisäksi olen opiskellut JAMK:ssa matkailun myynnin ja markkinoinnin erikoistumiskurssilla sekä parissa muussa sähköisen markkinoinnin ja sosiaalisen median seminaarissa. Olen myös suorittanut tietokoneen AB-ajokortin.

Suoritin Jämsän seudun paikallisoppaan auktorisoinnin viisi vuotta sitten ja toissa vuonna perustin oman yrityksen toteuttamaan retkiä ryhmille tällä seudulla. Huomiota herättääkseni hankin ajoneuvokseni aidon lontoolaistaxin - osittain myös siksi, että osaan puhua englantia brittiaksentilla. Himoksella on odotettu kylpylän rakentamista ja jos Master Plan olisi toteutunut, olisi yrityksenikin kasvanut ja menestynyt. Kesäisin olen joutunut matkustamaan Helsinkiin, missä asiakkaani ovat. Asuntoautosta käsin onnistuu työn tekeminen sielläkin.

Synnyin ja kasvoin Helsingissä Presidentin Linnan naapuritalossa ja siitä jäi palava rakkaus Helsinkiin ja sen kulttuuriin ja arkkitehtuuriin. Kasvoin lähiössä, luontoa lähellä ja oppikoulussa rakkain opettaja ja luokanvalvojamme oli historianopettaja, joka abikeväänä vei meidät luokkaretkelle Roomaan, tutustumaan antiikin historiaan.

Vanhempani matkustelivat paljon ja minä innostuin italian kielestä ja kulttuurista, olimmehan lomailleet pari kertaa Riccionessa jo ennen kuin pizza tuli Suomeen. Jatkoin italian kielen opintoja Aikuisopistossa ja kykenen muodostamaan yksinkertaisia lauseita sekä ymmärrän puhuttua italiaa hyvin. Sittemmin olen päässyt tutustumaan Kreikkaan ja antiikin aarteisiin, joista saa elämyksiä kun tietää vähän historiastakin ja kielen kautta avautuu näköala paikalliseen kulttuuriin.

Oikeastaan minusta piti tulla arkkitehti, mutta tulikin sitten merkonomi, sillä piti nopeasti saada jokin ammatti, koska oli kiire perustaa perhe. Kauppaopistossa luin liikesaksan lisäksi venäjän alkeita ja innostuin ranskan kielestä. Ranskaa luin useamman vuoden kansalaisopistossa, kunnes pienet lapset veivät kaiken vapaa-ajan.

Kauppaopiston venäjäntunnit aloitettiin laulamalla "Huopikkaat, huopikkaat" sillä opettajani oli Taljanka-lauluyhtyeen solisti. Nyt minä sitten asun siellä missä suomalaisia huopikkaita valmistetaan!

Minun on aina ollut helppo oppia kieliä ja poimia se oikea "nuotti" eli ääntämykseni on erinomaista. Opiskellessani matkaoppaan ammattitutkintoa olin kolme kuukautta työharjoittelussa matkatoimistossa Budapestissa. Toimiston kielinä olivat suomi ja englanti, mutta siinä ohessa halusin tutustua unkarin kieleen ja sitä kautta kulttuuriin. Sanomattakin on selvää, että kulttuuria oppii ymmärtämään perehtymällä historiaan. Taidehistoria on aina ollut lähellä sydäntäni, erityisesti italian renessanssi. Ja se renessanssin arkkitehtuuri!

Seurasin äitini jalanjälkiä ja tein noin 30 vuotta erilaisia sihteerin töitä, missä kartutin osaamistani markkinoinnissa, taloushallinnossa, kokousten ja liikematkojen järjestelyssä jne. Kymmenen vuotta sitten minut irtisanottiin IT-alan yrityksestä ja silloin mietin uranvaihtoa. Sattumalta silmiini osui lehti-ilmoitus aikuiskoulutuksesta; Adulta kouluttaa oppaaksi! Lapsuuden haaveeni oli olla se huivi kaulassa opastava fiksu ja filmaattinen opas, joka osaa kertoa niin kiehtovia tarinoita. Ulkomaan matkoillani olen tavannut toinen toistaan hurmaavampia paikallis- ja kohdeoppaita jotka kertovat ihmeellisiä tarinoita mielenkiintoa herättäväistä kohteista. Aloitettuani koulutuksen minulle valkeni, että sitä kautta on mahdollisuus auktorisoitua Helsinki-oppaaksi! Valmistuin 2006 keväällä ja siitä saakka olen saanut opastaa englanninkielisiä ryhmiä Helsingissä ja Porvoossa sekä kohderetkiä mm. Eliel Saarisen Hviträskiin ja Sibeliuksen Ainolaan.

Talvisin tein matkanjohtajan töitä mm. USA:han ja yhden Peru-Bolivia -kiertomatkan. Siellä tutustuin nykyiseen aviomieheeni, joka oli UPM Kaipolan tehtaalla töissä. Vuoden 2006 lopulla muutin Jämsään ja 07.07.07 meidät vihittiin avioliittoon Petäjäveden Vanhassa kirkossa. Olen ollut aktiivisesti mukana Himoksen alueen matkailun kehittämisessä ja osallistunut erilaisiin lisäkoulutuksiin, mm. Internet markkinointia Jämsän Aikuisopistossa ja matkailun markkinoinnin ja myynnin erikoistumisopinnot JAMK:issa v. 2009.

Osaan ja ymmärrän sähköistä mediaa ja tuoreimmalla kurssilla käsiteltiin Facebookia, joten näiden ylläpitäminen onnistuu. Myynti- ja markkinointiassistenttina olen tottunut tarttumaan toimeen, ja valmista tulee. Pystyn sanomaan kiitos ja näkemiin ainakin 12:lla eri kielellä. Erityistaitoni on asiakkaan kohtaaminen ja opastamiseni muokkaaminen kulloistenkin tarpeiden mukaan. Äidinkieleni suomen jälkeen puhun englantia likipitäen natiivitasolla. Ruotsia puhun sujuvasti, italiaa tyydyttävästi ja saksaa sekä ranskaa auttavasti. Venäjäksi osaan lausua muutaman fraasin ja unkaria ymmärrän ihan vähän.

Maarit Liljendahl

auktorisoitu paikallisopas

puh. 040 728 4254

maarit.liljendahl@gmail.com